Moška športna gimnastika

Športna gimnastika spada v skupino treh bazičnih športov. Korenine gimnastike segajo v sam začetek športa, v antično Grčijo. Pod izrazom ˝telovadba˝ se je razmahnila v času Sokolstva. Moderna moška športna gimnastika je sestavljena iz šestih orodij, to so parter (talna akrobatika), konj z ročaji, krogi, preskok, bradlja in drog.

Moška športna gimnastika je osnovna dejavnost našega društva in jo gojimo že od leta 1908. Člani našega društva so bili nosilci olimpijskih medalj, medalj iz svetovnih prvenstev, reprezentanti Slovenije na evropskih prvenstvih in svetovnih pokalih. Naši člani so bili med drugimi tudi Leon Štukelj, Josip Primožič-Tošo, Drago Šoštarič, Branislav Tripkovič, itd. Še sedaj smo eno izmed najuspešnejših društev v Sloveniji na državnih prvenstvih in pokalih Slovenije.

Selekcija 1
Selekcija 2
Nacionalna skupina
Mednarodna skupina
Tekmovalna gimnastika 5
Vrhunski šport 1
Skupino Selekcija 1 sestavljajo fantje, ki trenirajo prvo leto in jih na podlagi testiranj povabimo v tekmovalne skupine

Trenerja:
Aljaž Vogrinec
Srečko Namestnik
Skupino Selekcija 2 sestavljajo tekmovalci, ki gimnastiko trenirajo drugo leto in že tekmujejo na uradnih tekmovanjih Gimnastične zveze Slovenije.

Trenerja:
Aljaž Vogrinec
Srečko Namestnik
Nacionalno skupino sestavljajo tekmovalci, ki v skupinah tekmovalne gimnastike trenirajo dve leti ali več in tekmujejo na uradnih tekmovanjih Gimnastične zveze Slovenije.

Trenerji:
Aljaž Vogrinec
Srečko Namestnik
Dino Boshnjak
Mednarodno skupino sestavljajo tekmovalci, ki tekmujejo na uradnih tekmovanjih Gimnastične zveze Slovenije in mednarodnih tekmovanjih. Posamezniki se mednarodnih tekmovanj udeležujejo tudi z reprezentanco Slovenije.

Trenerja:
Aljaž Vogrinec
Srečko Namestnik
Skupino Gimnastika 5 sestavljajo tekmovalci, ki v tekmovalnih programih trenirajo šest let ali več in se redno uvrščajo v reprezentanco Slovenije do 15 let ter v mladinsko reprezentanco Slovenije. Redno tekmujejo na domačih in mednarodnih tekmovanjih

Trenerji:
Aljaž Vogrinec
Srečko Namestnik
Marianna Bedenik
Skupino Vrhunski šport 1 sestavljajo mladinci in člani, ki se udeležujejo tudi največji tekmovanj, kot so univerzijada, svetovni pokal, evropsko prvenstvo in svetovno prvenstvo.

Trenerji:
Aljaž Vogrinec
Srečko Namestnik
Marianna Bedenik

CENIK: Mesečna vadnina je odvisna od skupine, kateri priključimo športnika in se giblje med 50 € in 75 €.

SKUPINE:

Selekcija 1

Selekcija 2

Nacionalna skupina

Mednarodna skupina

Ženska športna gimnastika

Dekleta v tekmovalnih programih tekmujejo na štirih orodjih, to so preskok, dvovišinska bradlja, gred in parter. V pričetku prejšnjega stoletja so dekleta vadila in tekmovala v istih disciplinah kot fantje, vendar so se s časom orodja in discipline spreminjale, prilagajala oz. izpopolnjevala.

Ženska športna gimnastika ima v našem društvu dolgo in bogato tradicijo, saj so le pet mesecev po ustanovitvi Sokola Maribor leta 1907 z vadbo pričele tudi članice ženskega odseka. Ženske so v društvu imele popolnoma enakopravna mesta, vodnice Marija Zei, Štefka Zadnik in Tončka Lazarevič so bile s svojimi tekmovalkami priznane širom Jugoslavije in tudi v tujini. Sredi osemdesetih je bila skupina mladih tekmovalk ukinjena tako rekoč čez noč, v zadnjih letih pa v društvu ponovno vzgajamo mlade tekmovalke v ženski športni gimnastiki.

Selekcija 1
Selekcija 2
Nacionalna skupina
Mednarodna skupina
Skupino tekmovalne gimnastike Selekcija 1 sestavljajo najmlajše tekmovalke, ki jih trenerji ob zaključku šolskega leta izberejo v trenažni proces.

Trenerja:
Srečko Namestnik
Nastja Smodiš
Skupino tekmovalne gimnastike Selekcija 2 sestavljajo tekmovalke, ki trenirajo 1-2 leti in se že udeležujejo tekmovanj Gimnastične zveze Slovenije.

Trenerji:
Srečko Namestnik
Nadja Petrovič
Ekaterina Faskhutdinova
Nacionalno skupino tekmovalne gimnastike sestavljajo tekmovalke, ki ki v skupinah tekmovalne gimnastike trenirajo dve leti ali več in tekmujejo na uradnih tekmovanjih Gimnastične zveze Slovenije.

Trenerja:
Srečko Namestnik
Ekaterina Faskhutdinova
Medarodno skupino tekmovalne gimnastike sestavljajo tekmovalke, tekmujejo na uradnih tekmovanjih Gimnastične zveze Slovenije in mednarodnih tekmovanjih. Posameznice se mednarodnih tekmovanj udeležujejo tudi z reprezentanco Slovenije.

Trenerji:
Srečko Namestnik
Ekaterina Faskhutdinova
Tina Žlender
Klemen Bedenik

CENIK: Mesečna vadnina je odvisna od skupine, kateri priključimo športnico in se giblje med 50 € in 75 €.

SKUPINE:

Selekcija 1

Selekcija 2

Nacionalna skupina

Mednarodna skupina

TeamGym

TeamGym (skupinske akrobatske sestave) je v slovenskem prostoru nova disciplina, v tujini pa je razširjena nekaj več kot 20 let. Sestavljena je iz treh orodij – skoki na akrobatski stezi, skoki z malo prožno ponjavo brez in z mizo za preskok in iz skupinske vaje na parterju. Vsa orodja je potrebno izvajati ob glasbi in sestave z glasbo seveda tudi uskladiti. Ekipe so sestavljene iz 8 do 10 članov, tekmuje pa se v moških, ženskih in mešanih ekipah.
Kot nam že ime pove je to gimnastična disciplina, kjer se tekmuje samo ekipno. Vsota točk pridobljenih na vseh treh orodjih je končni rezultat ekipe.
Na parterju ekipe izvajajo koreografske sestave, ki morajo biti čim bolj usklajene – sinhrone. Težavnost je sestavljena iz kompozicije, težavnosti akrobatskih vložkov ter težavnosti elementov ravnotežja in moči.

Skoki z malo prožno ponjavo se izvajajo na dva načina. Z mizo za preskok (podobno preskoku iz športne gimnastike) ter brez mize za preskok. Vsaka ekipa ima na voljo tri serije skokov,od katerih mora vsaj ena serija biti čez konja za preskok. Ocenjuje se težavnost skokov inizvedba skokov.

Skoki na akrobatski stezi potekajo po 16 metrov dolgi stezi, ki je vzmetena. Tekmovalci imajo na voljo tri serije, da naredijo serijo skokov v smeri naprej, serijo skokov, kjer cela ekipa skoči identične skoke in poljubno akrobatsko serijo skokov.
Oktobra 2016 smo v Mariboru gostili 11. evropsko prvenstvo, na katerem sta se predstavili tudi dve mešani slovenski ekipi in sicer v mladinski in članski kategoriji.

Tekmovalna gimnastika
Ekipa TeamGym se udeležuje domačih tekmovanj in se bo udeleževala tudi mednarodnih.

Trenerji:
Srečko Namestnik
Tina Žlender
Dino Boshnjak

CENIK: Mesečna vadnina znaša 60 €.